Cand vine vorba de radiatii, multi dintre noi uita ca e mai mare cantitatea de radiatii pe care o primim in cursul unei curse cu avionul decat cea acumulata la expunerea pentru un film dentar.

Sa nu uitam ca dintii au o parte vizibila (coroana dentara) si o parte ascunsa vederii (radacina dentara).Radacina dentara si osul care o inconjoara pot fi evaluate doar radiologic, pentru a depista eventualele infectii, procese tumorale, benigne sau maligne..

Intr-o postare mai veche vorbeam si de situatia molarilor de minte, care de multe ori provoaca complicatii.

https://ianadila.wordpress.com/2012/09/06/molarii-de-minte-cum-procedam/

Mai mult, la copii, in dentitia temporara, nu poti urmari dezvoltarea dintilor permanenti , prezenta sau absenta unora dintre muguri decat efectuand un examen radiologic.

Cand se indica radiografia panoramica?

As spune annual, asa cum se fac si detatrajul, analizele de sange, controlul dermatologic!

In sustinerea acestei indicatii, aveti mai jos cazul unei fetite de 7 ani care s-a prezentat pentru un examen de rutina, in cadrul caruia s-a efectuat o radiografie panoramica, care nu a aratat nici o problema la acel moment.

4 ani mai tarziu, desi clinic, la examinarea dintilor , nu exista nici o suspiciune, a fost facuta o noua radiografie.

Surpriza! Un premolar in dezvoltare a luat o alta directie de formare decat cea obisnuita, pozitionandu-se perpendicular pe directia normala.

Am descoperit chirurgical premolarul, iar  cu ajutorul unei tractiuni orthodontice, in mai putin de un an , dintele a ajuns pe pozitia corecta.

Această prezentare necesită JavaScript.

Nedescoperirea la timp a problemei ar fi dus, neindoielnic, la cresterea dificultatii de a indrepta dintele care ar fi ramas inclus, prelungirea timpului de tratament, si chiar imposibilitatea de a rezolva cazul.

**Descoperirea chirurgicala a premolarului a fost efectuata de dr Alexandru Georgescu.