Nu cu mult timp in urma am propus un sondaj de opinie cu privire la motivele refuzului de a purta aparat ortodontic, la https://ianadila.wordpress.com/2010/12/11/1507/

Am fost uimita sa constat ca raspunsul cu cel mai mare procent a fost:

“nu ma intereseaza aspectul zambetului meu, am alte atuuri” la egalitate cu “e scump”.

Pe locul 2 a fost “dureaza prea mult, uneori si peste 2 ani”.

Asadar refuzul de a isi indrepta dintii se datoreaza unei perceptii total gresite a beneficiilor obtinute in urma tratamentului!

Este adevarat ca schimbarea in ceea ce priveste partea estetica este covarsitoare, dar asta nu este tot ce obtii.

Scopul tratamentului este in primul rand unul functional, dintii aliniati care “musca” bine  au sanse mari sa reziste la imbolnavirea gingiilor sau osului in care sunt implantati. Riscurile neefectuarii tratamentului  sunt: inflamatii gingivale, carii interdentare, parodontoza.

Nefunctionarea corecta a  complexului dentar are efecte si la distanta: imbolnavirea articulatiei temporo-mandibulare, oboseala musculara cronica, dureri de cap persistente, afectarea digestiei prin mestecarea insuficienta si pregatirea precara a alimentelor pentru digestie.

Poarta aparat acum si iti vei reduce , cu siguranta, si costurile pentru a “repara” ulterior neajunsurile neglijentei tale.

Nu il privi ca pe un tratament cosmetic si acorda-i timp si seriozitate…….ortodontul are solutii de tratament, de restul pana la obtinerea rezultatelor, esti si tu responsabil!!!

Nu este de neglijat nici partea estetica, desigur. Un zambet placut te ajuta nu numai in viata sociala, dar si profesionala si , evident, si in cea intima.

Zambeste!! Nu purta masca!